Uitgangspunten

Als toevoeging op de doelstellingen die door de wedstrijd zijn gesteld hebben wij betaalbaarheid als belangrijkste uitgangspunt genomen bij het ontwerp van ons huis. Om tot een aantrekkelijke en betaalbare nulenergie woning te komen hebben we de volgende principes voor ogen gehouden.

1   Menselijke energie

Wij stellen een strategie voor die de mensen aanspoort om het huis te bouwen met hun eigen energie. Het betaalbare doe-het-zelf pakket voor de nulenergie woning is ontworpen als een voor geassembleerde kit die makkelijk in elkaar kan gestoken worden op de site zonder speciale vaardigheden of niet voor de hand liggend gereedschap. Het hoofddoel hiervan is om de mensen hun huis zelf te laten bouwen zodat ze minder afhankelijk worden van financiële instanties

2   Passiefhuis standaard

We hebben de E-Cube aangepast aan de passiefhuis standaard, wat met zich meebrengt dat de prestaties van de bouwenvelop ervoor zorgen dat we de woning kunnen verwarmen zonder conventioneel verwarmingssysteem. De meerkost die nodig is om deze prestaties te bereiken zal terug gewonnen worden door de verminderde energievraag (die ons in staat stelt een kleinere hoeveelheid PV panelen te installeren). De E-Cube maakt daarenboven gebruik van passieve zonnewinst strategiën, en zal optimaal gebruik maken van directe zonnewinsten en schaduw alsook het gebruik van phase-change materials.

 

 

3   Faseerbaarheid

Het huis kan gerealiseerd worden in verschillende fasen, naar de wensen van de klant. Beginnend met een ‘start unit’ kan men het huis in verschillende stappen upgraden. Enkele upgrades zijn de plaatsing van de zonnepanelen, de binnenafwerking, uitbreidingen, etc. Deze strategie zorgt ervoor dat de klant met een minimaal beginkapitaal aan de bouw van zijn eigen huis kan beginnen. De E-Cube wordt dus meer betaalbaar doordat de kosten kunnen gespreid worden over de tijd, waardoor de klant het huis kan afwerken afhankelijk van zijn eigen wil en budget.

4   Plug & Play

De E-Cube maakt gebruik van een flexibele basisbox die alle technieken bevat die gebruikt worden in de moderne woningbouw. Deze basisbox is het startpunt van de woning en zal gebruikt worden als referentie bij de verdere opbouw van de structuur. Additionele systemen worden eenvoudig in de box geklikt, zodat er zo goed als geen technische achtergrond vereist kan worden van de bouwheer.

5   Structurele flexibiliteit

We hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van een industrieel pallet-rekken systeem voor de basisstructuur. De reden waarom we voor deze structuur hebben gekozen is de zeer lage kost en de beschikbaarheid van deze gestandaardiseerde producten. De verbindingen zijn ook allemaal gestandaardiseerd zodat ook hier geen speciale kennis of gereedschap aan te pas komt. Ook het feit dat de prestaties reeds gereguleerd en getest zijn volgens bouwcodes heeft onze keuze voor deze structuur bepaald. Belangrijk is ook dat de structuur in verschillende afmetingen geproduceerd worden, waardoor de flexibiliteit in de keuze van de vorm en inrichting van de woning sterk toeneemt.

Leefruimte
Slaapvertrekken
Universiteit Gent Solar Decathlon 2011

De realisaties van Team Belgium zijn enkel mogelijk met de hulp van zowel financiƫle als materiƫle sponsoring. Wij worden dan ook ondersteund door een heleboel belangrijke spelers in de bouwwereld, en deze lijsten wij dan ook graag even op. Indien u of uw onderneming partner wenst te worden van dit prestigieus en internationaal project, neem contact op met het team!

  • Solar Decathlon
  • US Dept. Of Energy
  • NREL
Act Smart & Look Great
Plaats een donatie

Plaats een storting op het rekening nummer 390-0965800-26 met als mededeling 'E/01233/02'. Of doneer via 121Donation.com

Plaats een donatie