Team Belgium Ghent University komt op kruissnelheid

Sinds bekend werd gemaakt dat een groep studenten van UGent als enige Europese team werd geselecteerd voor hun deelname aan de prestigieuze Solar Decathlon 2011, werd er niet stilgezeten. Tijdens de zomermaanden zette het kernteam hun vakantie opzij om ‘de E-cube, een betaalbare zero-energy woning’ verder uit te werken. Er rest ons immers nog minder dan een jaar tot we onze woning op 6 dagen tijd zullen opbouwen op de National Mall te Washington.

De start van het nieuwe academiejaar was dan ook de ideale gelegenheid om een tandje bij te zetten: Team Belgium kende een heuse teamuitbreiding. Tijdens de inkaderende avond ‘E-talk’ werd het studentenpubliek warm gemaakt om zich te engageren voor deze wedstrijd en mee in dit project te stappen. Het kernteam stelde de wedstrijd en haar E-cube voor, aangevuld met lezingen van twee gastsprekers. Wouter Hilderson (PassiefhuisPlatform) deelde zijn expertise over passief bouwen, gevolgd door Johan Berte die met veel enthousiasme zijn ervaring bij het ontwerp en de realisatie van de Antarctische onderzoeksbasis Princess Elisabeth uiteenzette.

Een dertigtal Masterstudenten van de verschillende afdelingen van de faculteit ingenieurswetenschappen (werktuigkunde, architectuur, bouwkunde…) vervoegden Team Belgium. Ook het begeleiderscorps werd versterkt, zodat samen met de ondersteuning van de eerste professionele en institutionele partners een complementaire werking voor de verschillende deelaspecten van het project kon tot stand komen. Met de werkgroepen bouwhuid, interieur, technieken, PV en elektriciteit en communicatie kunnen we nu alle aspecten van het project volledig uitwerken. Het belooft een unieke ervaring te worden: het ontwerpen en effectief realiseren van een betaalbare nulenergiewoning vraagt van de studenten toch wat meer dan de gewone schoolopdrachten, die enkel op papier worden uitgewerkt. Deze uitdaging vergt medewerking uit de ‘echte bouwwereld’. Zo wordt momenteel met de hulp van CAAA (www.C3A.be) en de expertise van Jos Vandamme een BIM-model van de woning in Revit uitgetekend. Eind december gaan we dan van start met de assemblage van de structuur en bouwschil.

De eerste vorderingen konden alvast opgemerkt worden op het innovatieplatform van de Bisbeurs in Flanders Expo Gent. Hier werd een eerste schaalmodel op 1:1 van de wandopbouw en de stuctuur opgesteld, een goede oefening om enkele kinderziekten van het doe-het-zelf bouwsysteem te detecteren en een ideale gelegenheid om het publiek kennis te laten maken met de uitgangspunten van de E-cube. Het deed ons plezier te merken dat heel wat mensen met bouwplannen zich aangesproken voelden door de E-cube. Wie weet krijgt dit na de wedstrijd nog een staartje…